Går in i vecka 35 idag.
2011-07-31 » 07:49:48 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Vecka 35

Kroppen:
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.




kvotering?
2011-07-30 » 14:07:28 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Jag är för lika lön för lika arbete men kvotering?
Jag förstår inte hur Nyamko Sabuni tänker när hon vill kvotera in kvinnor.
Vad är vi för feminister när vi vill bli särbehandlade och intagna bara för att det ska bli "rättvist". Klart vi ska behandlas lika när det gäller att "förtjäna" ett arbete precis som män.
Där tycker jag att det är så konstigt när det gäller "mansarbeten" så som brandman och Polis att intagningsnivåer är lägre för kvinnor för att man ska klara av det. Klart att det ska vara samma för kvinnor och män.
Om jag står i ett brinnande hus och det kommer upp två st. En brandman och en brandkvinna så är det klart jag hoppar till mannen, iaf som det är nu då kvinnan inte ens behöver kunna lyfta lika mycket. Det är tragiskt att det är så men det är sant.
Om jag går på intervju eller en uttagning för ett jobb så vill inte jag bli särbehandlad och få ett jobb för att jämna ut det lite utan då vill jag ha jobbet för att jag förtjänar det och för att jag har jobbat hårt för det, att jag är den bästa för arbetsplatsen.
Nej tack Nyamko.
Im not voting for you.





34+0
2011-07-30 » 13:48:34 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

34 hela veckor nu.
Tiden går så långsamt och är så less på att känna mig otymplig och halsbränna.





Nice
2011-07-26 » 18:49:43 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Skönt överkroppspass på gymmet. Känns bra att bränna på lite på ryggen för hållningens skull och för att palla bära upp frammåt vikten.




34 (33+0)
2011-07-24 » 10:17:24 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k.sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.






Rastlös var bara förnamnet
2011-07-24 » 10:16:17 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Nu har jag varit "ledig" i 3v ganska exakt. LESSHETEN själv. Idag är det i alla fall 7v kvar till beräknad nedkomst. Dock tycker jag att den kan få ta och he sig ut. Speciellt då jag har problem med tarmarna och det inte blir bättre av att någon ligger och trycker på dom.





LekaPeka
2011-07-20 » 19:09:57 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Trött som ett psyk och dog i soffan och vaknade som en blötfläck mot skinn. Smaskens!
Lite sömn och klev upp 4a i morse för att skjutsa lite och sedan åkte jag och syster till lägenheten och flyttstädade. Dock så tod den dåligt sömnen över och vi åkte till TKDs gym där jag lekte PT och körde hårt med syster. Hoppas hon inte kan gå i morgon. MOHAHA.
Insåg lite extra att jag är så less på att vara tjock nu och vill kunna röra mig normalt utan att vilja spy av att böja mig frammåt.
Ligger i sängen nu och ser min nya favoritserie Pretty little liars och myser med familjens hund som vilar upp sina sugmärken från valparna!





32+0
2011-07-17 » 11:09:13 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Detta händer i veckan:

Gravid vecka 33

 

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

 

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

 

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

 

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

 

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.






Grattis Morsan!
2011-07-16 » 21:21:32 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Till en liten pojke. Min lilleplutt!
Grattis nu på er!





Gravid v32
2011-07-15 » 12:00:48 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Lillplutten ligger med hicka så hela magen hoppar runt. Ska ut på en prommis med hundarna nu och sedan blir det nog gymmet innan det blir ut till Lövlund och grilla. Fick veta igår hos BM att huvudet är för tillfället fixerat nedåt vilket känns bra hoppas bara att den stannar där oxå.
Skickar tusen tankar till MammaMaria som är beräknad idag och håller tummarna på att min lilla pluttelill*n kommer snart! Vill ju hålla dig i systers armar!





Nu händer de spännande saker!
2011-07-15 » 11:44:50 / 2 har kommenterat, vill du kommentera?

Ny outfit på bloggen av Matilda Rodin.
Om den ser konstig ut så uppdatera sidan bara!
Tackar Matilda så galet underbart mkt!





Spädbarnsvård for dummies
2011-07-14 » 21:56:38 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Hur ofta ska blöjorna egentligen bytas, hur ska huden skötas och vilka typer av hudvårdsprodukter ska man köpa? Hur ska man klä en baby, och hur ofta ska babyn bada? Till dig som är helt grön i spädbarnsvärlden - här är en praktisk introduktion i spädbarnsvård.

Spädbarnsvård är ingen vetenskap!
Lyssna till ditt förnuft och känsla. Vi vill påstå att bandet mellan barn och föräldrar, och den intensiva uppmärksamhet en nybliven mamma eller pappa visar för sitt barn, i sig är en bra vägledare till spädbarnsvård. Om du är en aldrig så rationell och jordnära person kommer du att överväldigas av känslor för det nyfödda barnet, och känslorna aktiveras till handling. Om en nyfödd baby gråter reagerar föräldrarna instinktivt med aktivitet, genom att bära, hålla, pussar och gosa, och titt som tätt kolla blöjorna och huruvida barnet är för varmt eller kallt. På det här sättet kommer mycket av sig självt, men det är också naturligt att förstagångsföräldrar har en del frågor kring praktisk bebisvård. Det är med andra ord inte säkert att dina instinkter ger klarhet i om tejpen på blöjan ska vara fram eller bak! 

Blöjor

Det finns en mängd blöjor på marknaden, både engångsblöjor och tygblöjor. Engångsblöjor köper du i vanliga matvarubutiker och du hittar rätt storlek genom att titta på paketet. Där uppges från – till storlek på barnet. Up and go blöjor fungerar bra till lite större barn som kan krypa och sitta. De tygblöjor som finns i säljs idag är långt bättre än de som såldes för några år sedan, och är faktiskt inte lika arbetskrävande som då.

Blöjbyten kan du göra var som helst. Antingen på en särskild blöjmatta, en handduk på golvet, sängen eller på ett skötbord.  Eftersom det kommer bli många tusen blöjbyten framöver är det kanske bäst för ryggen att ha ett skötbord. OBS, lämna aldrig barnet utan uppsikt! Även nyfödda kan röra på sig så mycket att de kan falla ner på golvet. Ha alltså allt du behöver inom räckhåll innan du börjar blöjbytet.

Här är en lista på allt du behöver göra vid blöjbyte:

•    Ta bort den smutsiga blöjan
•    Tvätta helst med vatten istället för med våtservetter. Använd en mild tvål om du inte kan göra rent huden med bara vatten. Använd en mjuk tvättlapp. Flickbebisar ska alltid tvättas framifrån och bak, detta för att undvika att sprida bakterier från ändtarmen. Pojkbebisar har en tendens att kissa när blöjan är av, så ha ett förkläde eller handduk i beredskap för att undvika att bli genomblöt själv. Man ska inte dra undan förhuden på pojkbebisar när man tvättar dem. 
•    Torka alla hudveck innan du sätter på ny blöja. Fuktig hud kan ge blöjeksem.
•    Tejpen på blöjan sitter på bakstycket och ska fästas fram på magen. Blöjan ska inte strama över barnets mage.
•    Blöjorna ska bytas så fort barnet har kissat eller bajsat. Annars kan man som tumregel säga att blöjan ska bytas var fjärde timme, men det här fungerar ofta av sig självt. Inga föräldrar ställer klockan, utan man tittar helt enkelt ganska ofta om barnets blöja behöver bytas. Vissa barn visar tydligt att de har uträttat saker i blöjan genom att gråta medan andra inte säger ett ord. Därför är det viktigt att själv kika lite emellanåt.

Blöjeksem och röda babyrumpor:

Blöjeksem orsakas av fukt eller avföring som ligger i blöjan för länge. Om ett spädbarn använder medicin, exempelvis antibiotika, är det också ganska vanligt att barnets hud blir irriterat pga att spår från medicinen finns i urin och avföring. Smörj in en vattenavvisande kräm eller ren olivolja på det irriterade området. Zinksalva lägger sig som en beskyddande hinna över redan irriterad hud, men en kräm speciellt anpassad för att förebygga blöjeksem kan vara en bra idé. Weleda har fantastiska, milda och ekologiska hudvårdsprodukter för barn som finns att hitta i hälsokostbutiker. Dessa kan användas efter varje blöjbyte men det är inte nödvändigt att använda kräm på en liten rumpa som inte tenderar att få utslag. 

Tvätta och bada en bebis:

I korta drag: Tvätta bebisen med vatten om barnet är smutsigt! Tvätta blöjområdet vid blöjbyten för att undvika utslag.

Många nyfödda reagerar med gråt och blir oroliga om de blir kalla, därför kan delvis avklädning vara bäst ibland.  Innan du klär av barnet för ett bad kan det vara en bra idé att ånga upp badrummet så att det är varmt och behagligt. Det är självklart inte nödvändigt att bada bebisen varje dag men många tycker det är en mysig del av dagsrutinen. Babyhud skiljer sig från vuxenhud eftersom den inte är helt färdigutvecklad och saknar talg. Därför kan bebisens hud lätt bli torr och ett par droppar olja i badvattnet förhindrar att barnet blir ännu torrare. Stöd barnets huvud under badet och undvik att det får vatten i ögonen. Om det får badvatten (med olja) i ögonen kan det svida lite.

Fuktighetskräm är inte nödvändigt

-"Keep it simple!" säger Cato Mørk, överläkare och professor vid dermatologin på Rikshospitalet, till Mammasidan.

Han menar att en normal och frisk babyhud inte har behov av att bli insmord med krämer. Ha en vattenavvisande salva i beredskap ifall blöjområdet blir irriterat och använd några droppar olja i badvattnet, är hans råd. Utöver detta ser han inte att det är nödvändigt att bunkra upp skötbordet med olika salvor och fuktighetskrämer till bebisen.

- Om barnet har barneksem måste man däremot hitta en bra hudkräm som fungerar för just ditt barn, säger hudläkaren.

Mørk berättar också att hudläkare i allmänhet inte är speciellt förtjusta i användningen av kräm på bebisar eller små barn.

 

Vecken i halsen

Var noga med att försiktigt rengöra hudvecken i halsen med en bomullspinne eller mjuk tvätthanduk - annars kan det börja lukta.


Påklädning - övning ger färdighet.

Tycker du det verkar besvärligt att klä på och av en baby med vinglande huvud och stor fontanell? Träning gör mästerverk! Innan du behärskar tekniken är det tryggast att lägga barnet på ett platt underlag medan du klär av och på. Mjuka, elastiska kläder är att föredra. Här kan du läsa om vad en baby behöver för kläder.

Hur vet man om barnet har för mycket eller för lite kläder på sig?

Nyfödda har en omogen temperaturreglering. Ett naket, nyfött barn trivs i en rumstemperatur på +32 grader. Så varmt är det bara i en kuvös. Vid en innetemperatur på 21 grader behöver därför barnet ett eller två lager kläder på kroppen. Om barnet sitter eller ligger på en fäll håller det sig varmare än om det ligger på en filt. Se efter med två fingrar under barnets tröja och känn hur huden på bröstet eller övre delen av ryggen känns. Är den varm och fuktig? Då har du klätt på barnet för mycket. Är den kall? På med mer kläder! Detta bör du också göra när du har med babyn ut i vagn. 
Om du tar med vagnen in på ett café eller köpcenter bör du ta bort kläder och filtar om det är skillnad på inne - och ute temperaturen

Gråt

Spädbarn som gråter ska tröstas! Gråt är det ända sätt de kan kommunicera på. Här kan du läsa mer om babygråt och hur du kan lugna och trösta ett spädbarn.

hittat på mammasidan.se




V32 31+4
2011-07-14 » 18:04:42 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Tänkte lägga upp en liiite mer uppdaterad bild på magen. Dock ser jag inte någon skillnad från förra veckan.
Lite ball body från Babyshop.se





Skönt tryck!
2011-07-13 » 18:17:24 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Körde ett förmiddagspass med inriktning rygg och ben. Körde liggande benpress vilket var grymt svårt insåg jag då man har något i vägen.
Ben
Benpress - liggandes
stående benspark
Bencurl
Rygg
Latsdrag
Rodd
Rygglyft med vikter
Körde powerset med kort vila så är helt slut i kroppen idag.
Så nu dog jag i soffan och ska bara njuta i kväll då jag är hundvakt åt bland annat dessa sötingar.





32 (31+2) today!
2011-07-12 » 18:20:17 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

60dagar kvar. Sjukt dåligt uppdatering just nu men är hemma i norrland och har jobbat i ladugård med att mjölka och föda kor. Gör allt för att tiden ska gå snabbt. HATAR att vara ledig. Skönt i alla fall att man ska flyttstäda åt morsan nästa vecka! Något i alla fall! Ska lägga upp bilder sedan från nya kameran. Fylld med valpbilder, resan upp och allt man sysslar med här uppe! Hola!
Bild från förra veckan





V31 (30+1)
2011-07-06 » 01:07:36 / 0 har kommenterat, vill du kommentera?

Formcheck! Är stendött här då jag försöker avverka min såkallade semester med att göra så mkt som möjligt så umgås med familjen och alla gamla vänner och har dessutom köpt ett gymkort här uppe!